Tillbaka till Insights

En värld i förändring

Christopher Bell Blomquist
f9282d59-d3af-42f0-9cc8-ca536c435e6a_1_201_a.jpeg
© Christopher Bell Blomquist

 

Det kan väl lugnt påstås att det händer en hel del just nu och att 2020 så här långt har varit fullt av överraskningar för oss alla både på gott och ont.

För vår egen del så har allt fullkomligt rivstartat efter sommaren, då vi i dialog med en rad olika företag och organisationer i princip bara väntat på hur utvecklingen skulle se ut och om läget skulle vara värre eller bättre på den Svenska och Nordiska marknaden.

För en del företag så är det helt klart kämpigt, men för många andra har det varit ungefär som innan och i några fall har allt bara fortsatt att öka redan under våren.

Jag vet även en del exempel där små förmögenheter gjorts på kort tid, speciellt om man varit på rätt plats vid rätt tid med rätt kontakter, så behöver inte alltid andras motgångar betyda att man inte kan hitta affärsmöjligheter.

Tittar man ut i värden, så pågår Brexit för fullt och båda parterna försöker positionera sig på bästa vis inför stundande slutförhandlingar,  personligen så tror jag det blir ett slutavtal, ett avtal utöver det sk "Withdrawal agreement" som i redan är klart, men där det skall positioneras in i det sista av olika taktiska anledningar.

 

[image not found]

 

Mycket av det bråk vi ser är nog inte helt så allvarligt som det låter, inte ovanligt att det finns en sk intern dialog och en extern dialog, allt för att skapa fördelar och rubba maktbalansen till sin egen fördel.

Förhandlingstekniskt så går det faktiskt att förstå det spel som pågår, tittar man sen på enskilda handlingar som både irriterar EU och Storbritannien, så finns det förklaringar till det också.

Skall man göra en annan tolkning av de senaste händelserna, så är det mer ur perspektivet av att en av parterna är lite väl självsäkra i slutförhandlingen och motparten väljer att påverka maktbalansen för att få igenom sina önskemål och krav

Vad skall vi då göra som Svenskar i all den här turbulensen, skall vi bara vänta och se eller finns det något bättre vi kan göra när det blåser förändringsvindar som det gör?

För min del, så jobbar jag med en rad olika företag och intressant nog så agerar alla med olika strategier beroende på vad de gör och hur stora de är, en del av de Engelska och Skottska företagen jag jobbar med har sen länge redan förberett sig på bästa vis.

Lite förenklat kan jag säga att det gäller att ha någon typ av plan, "vänta och se" vad som händer är inte alltid en bra strategi oavsett om det är Corona, Brexit eller något annat som händer, beredskapsplaner och handlingsplaner oavsett vad som sker bör ett ansvarsfullt företag alltid försöka ha.

 

[image not found]Oavsett vad för avtal eller verksamhet ett företag har idag, så kommer det i någon form innebära en del omförhandlingar eller omstruktureringar beroende på att både kunder och leverantörer har fått en förändrad omvärlds situation.

Lönsamhetskrav gör också att en del företag både måste säkra och öka sina resultat innan Q4 är slut, når man inte sina mål , så kommer det kostnadsbesparingar vilket redan börjar sätta sina spår på arbetsmarknaden omkring oss.

En del företag och organisationer bör nu se över sina långsiktiga beslut i hur de skall agera, inte bara på personalnivå och resultatsnivå utan rent geografiskt för att öka sina marknadsandelar medan en del företag och organisationer kanske måste ta helt andra beslut framöver.

Vi lever verkligen i omvälvande tider, vi kan som en del gör, välja att avvakta vad som sker, vi kan som andra företag gör, försöka nyttja dessa förändringar framöver, hur som helst så är det bara 3 månader kvar av 2020.

För vår egen del, så kör vi bara företagskurser en tid framöver, vi blandar inte deltagare från olika bolag på öppna fysiska kurser, mer än om vi kör våra virtuella kurser, däremot så är det flera företag som ber oss träna dem både i fysiska möten och virtuellt.

Vi kan lugnt konstatera att vår värd har ändrats till det bättre och att vi bara får mer och mer att göra, vilket är skoj, självklart så kommer även vi fortsättningsvis vara noggrann med karantänregler och avstånd, vilket har fungerat fint så här långt.

Christopher Bell Blomquist
Managing director Scotwork Sweden
BellBlomquist Consulting.
www.scotwork.se  

Christopher Bell Blomquist
Mer från Christopher Bell Blomquist:
Never tug a tiger’s tail
Is a Shit-storm heading your way?
Tillbaka till Insights

Prenumerera på vår blogg

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. We value your privacy. For more information please refer to our Privacy Policy.